MONOKALSİYUM FOSFAT MONO HİDRAT – E 341 (İ) CaH4O8P2.H2O
Tanımı |
: İnce yapıda beyaz toz. |
||
Ambalaj birimi |
: 25 kg’lık torbalarda. |
||
Spesifikasyonlar |
: |
||
Ağır metaller (Pb gibi) |
: < 10 ppm |
|
|
Arsenik |
: 0,6 ppm |
|
|
Ca-FCC için Ca limitleri |
: % 17,4 m/m |
|
|
Civa (Hg) |
: < 0,5 ppm |
|
|
Flor |
: 14 ppm |
|
|
Kalsiyum (CaO) |
: % 24,3 m/m |
|
|
Kurutmadaki kayıp (60 oC’de 3 s.) |
: % 0,3 m/m |
|
|
Kurutmadaki kayıp (60 oC’de 1 s. ve sonra 105 oC’de 4 s.) |
: % 5,5 m/m |
|
|
Kurşun |
: 0,8 ppm |
|
|
P2O3 |
: % 56,3 m/m |
|
|
|
|
|
|
Kullanım alanları: M.C.P, ticari olarak fosfat kayalarından elde edilir. GRAS statüsünde sınıflandırılmış bir gıda katkısıdır. Kullanıldığı ürünlere mineral katkısı sağlar. Ekmekte, konserve patates, domates vb... konserve gıdalarda kullanılır. Konserve gıdalarda konserve prosesi sırasında meyve ve sebzelerin sertliğinin devam ettirilmesini sağlayan kalsiyum kaynağı olarak görev alır. Monokalsiyum fosfat ayrıca sentetik olarak tatlandırılmış meyveli jellerin jelleşmesine yardımcı olan bir kalsiyum kaynağı olarak kullanılır. Pastane ürünlerinde bir hamur şartlandırıcı olarak görev alır. Kabartma tozlarında ve unlu mamüllerde asitliği düzenleyici olarak kullanılır. Ayrıca gübre sanayinde ve yem katkısı olarak da kullanılmaktadır.