background

Fosforik Asit H3PO4

Fosforik Asit H3PO4

 

Tanım

Renksiz, kokusuz, transparan şurupsu sıvı.

Ambalaj birimi

35 kg ve 50 kg.

CAS No

7664-38-2

EINECS No

231-633-2

Kimyasal adı

Orto fosforik asit.

Spesifikasyonlar

:

 

Molekül ağırlığı

: 98 g/mol

Saflık (H3PO4)

: % 87,5

 

Klor

: max. % 0,0005

SO4

: max.% 0,005

 

Kurşun

: max.% 0,002

Arsenik

: max. % 0,0008

 

Renk

: max.30

 

 

Özellikler: Yaklaşık 225 oC’de dehidrate olur pirofosforik asit formlarına dönüşür. Daha yüksek sıcaklıklarda metafosforik asit formlarına dönüşür. Fosforik asit azo bileşiklerinin epoxitlerin ve diğer polimerleşebilir bileşiklerin etkisi altında şiddetle polimerleşir. Tutuşturulduğunda fosforik asidin zehirli gazlarını oluşturur. Fosforik asit orta güçlükte bir asittir ve yanıcı hidrojen gazı açığa çıkarmak üzere metallere saldırır. Aldehitler, alkoller, siyanidler, ketonlar, fenoller, esterler, sülfitler, halojenli organik bileşiklerle temasıyla dekompozisyon oluşabilir. Fosforik asidin aşırısını içeren içeceklerin (Pepsi, Cola) tüketimi sınırlı olmalıdır. Çünkü Fosforik asidin fazlası vücutta kalsiyum eksikliğine neden olabilir.

Uygulamalar: Alkolsüz içeceklerde asitleştirici; içme suyu saflaştırma ve iyileştirme; şeker rafinasyonu; maya besleyici; fosfat tuzları gıda cinslerinin üretimi; ilaç endüstrisi; evcil hayvan gıdasında kullanılır. Tıbbi malzemelerde solvent olarak kullanılır. Oral olarak gastrik asitleyicidir. Gıdalarda alkolsüz içecekleri asitleştirmek, jel ve reçel yapımında pH kontrolü, maya üretiminde besleyici, gıdaların seçimli proseslerinde bakteri gelişimini kontrol edici olarak ve kireçleme proseslerinden sonra şeker suyunun berraklaştırılması için pıhtılaştırma (çöktürme) ajanı olarak kullanılır. Sabun üretiminde yağın ağartılmasında kullanılır.

Gıda dışı uygulamaları: Endüstriyel alanda oldukça önemli bir hammaddedir. Tekstil ve elyaf endüstrisinde; antifrizde; yaprak gübreleri ve suda çözünür gübrelerin üretiminde; endüstriyel ve kurumsal temizleyicilerin üretiminde; metal işleme (temizleme, fosfatlama, elektroliz ile kaplama); fosfat tuzlarının üretimi; su işleme; aktive edilmiş karbon; emaye (mine) endüstrisinde; pas giderici solüsyonlarda, fermentasyon prosesi(monosodyum glutamat, penisilin); kaprolaktam üretimi; pigmentlerin üretimi; seramikler ve demir dökümhane kolay işlenmezleri gibi işlemlerde kullanılmaktadır.

 

 

Merhaba

Yardıma İhtiyacınız mı var ?
Whatsapp ile bize yazın

Myform whatsapp icon